Fondator

Fondatorul Congregaţiei, Sfântul Alois Guanella, s-a născut la Fraciscio di Campodolcino (Sondrio), pe 19 decembrie 1842. A fost sfinţit preot la 26 mai 1966. Îşi exercită misiunea în diferite parohii ale diecezei din Como, dar simte că vocaţia lui este o alta. Îl cheamă cei săraci, abandonaţi, suferinzi. Adună în jurul lui un mic grup de surori şi preoţi: Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe şi Slujitorii Carităţi.

Lipsit de mijloace, dar sigur de Providenţa Domnului, pune început fundaţiilor sale în aprilie 1886 la Como, apoi la Milano. Visul lui este să ajungă la Roma, aproape de Papa. De la Roma, din centrul catolicităţii, Opera lui ajunge la marginile lumii, cu dorinţa de a duce tuturor “Pâine şi pe Domnul”.

Dumnezeu ne este Tată! Fundamentul metodei sale pedagogice şi al misiunii sale de caritate este paternitatea lui Dumnezeu, motiv al încrederii sale nelimitate în Providenţă.

Părintele Guanella moare la 24 octombrie 1915, la Como. Este proclamat Fericit de papa Paul al VI-lea la 25 octombrie 1964 si Sfânt pe 23 octombrie 2011. Dar părintele Guanella nu este singur …